érdekesség

Hogy készül a biobor?

Bár vannak kérdések a biogazdálkodással kapcsolatban, az így előállított élelmiszerek magas minősége nem vitás. A kockázatokért, a befektetett plusz időért, munkáért kárpótol minket vevőink elismerése, ragaszkodása, a velük ápolt személyes jó kapcsolat, ami nem egyszer barátsággá fejlődik.

A bioszőlőben, bioborban a vegyszermaradványok mennyisége összehasonlító laborvizsgálatok alapján a megengedett egészségügyi határérték tizedét sem érte el, az eredmény sok komponensnél „nem kimutatható érték” volt. A növények és a talaj jó kondíciója, a korlátozott termésmennyiség kiemelkedő beltartalmi értéket biztosít a szőlőnek, ez pedig a jó bor alapvető feltétele.

A borászati technológiában ugyanaz az elv, mint a szőlőművelésben: kizárólag természetes anyagok jöhetnek szóba, hagyományos kézi eljárások, a természetes folyamatok tiszteletben tartása mellett. Így boraink a maguk útján alakulnak ki, csak a legszükségesebb helyzetekben és mértékben avatkozunk bele életükbe.
Az emberi zseni a tudomány eszközeivel képes arra, hogy állandó minőséget biztosítva évről évre elkészítse a bort, ami a megtévesztésig hasonlít a tavalyira vagy a 10 évvel ezelőttire. Ennek is megvan a maga helye, sokan választják ezeket a borokat, hiszen az élelmiszernél a kiszámíthatóság fontos. Azok a márkák, amik a polcról bármikor, bárhol levéve ugyanazt nyújtják a vásárlónak, mindig népszerűek.

Mi azonban nem ezt szeretnénk elérni, mert nézeteink szerint az ember sosem lesz képes olyan csodálatos dolgokat teremteni, mint a természet. A mi pincénkben az évjárat adottságaiból és az aktuális körülményekből minden alkalommal valami új, eddigiektől különböző keletkezik. Egy megismételhetetlen jelenség: fajtánként, hordónként, évente más és más lesz mindegyik bor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük