Érsekhalma község weboldala

 

 

 

 

Bemutatkozás

Az Anna Borház családi pincészetként működik immár csaknem húsz éve, folyamatosan az egyre jobb minőség elérését tartva szem előtt.
1978-ban a gyöngyösi Kertészeti Főiskolán szereztünk szőlész-borász diplomát. 15 évig a Hosszúhegyi Mg. Kombinátban dolgoztunk. A Hajós- Bajai Borvidéken, Baja és Kalocsa között félúton található Érsekhalma, egy szép kis falu, ahol élünk és gazdálkodunk. Három felnőtt lányunk van, Eszter, Judit és Anna.

1992-ben lettünk önálló vállalkozás. 20 ha földünk van, ebbõl 15 ha szőlőültetvény.
Öreg ültetvényeink: Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Chardonnay.
Új telepítésû 4 ha: Merlot, Olaszrizling.
Ezen kívül 1 ha rezisztens csemegeszőlőt telepítettünk.

Szőlőinket egy alkalmazott segítségével műveljük. A pincénkből kikerülő bor a saját kezünk munkáját dicséri. Folyamatosan fejlesztjük a gazdaságunkat. A szőlőtelepítésen túl pincét, borházat építettünk.

1998 óta foglalkozunk biogazdálkodással. A 2001 évtől kezdve a Cabernet Sauvignon borunk ellenorzött biobor. A többi ültetvényünket a későbbi években állítottuk át.

2004-től a megtermelt szőlőnkből két új terméket fejlesztettünk. Abban az évben készítettünk 2000 palack tradicionális pezsgőt (bioborból biopezsgőt). Ez a termékünk minőségének, és egyedi mivoltának köszönhetõen nagy sikereket ért el a piacon. Sajnos az irreális adminisztrációs követelmények miatt jelenleg szüneteltetnünk kell a pezsgőkészítést.
A másik, nagy népszerűségnek örvendő fejlesztésünk bioszőlőből biomustot készíteni.
2009- től készítünk bio szőlőmag őrleményt, saját kékszőlőből. Ez, erős antioxidáns hatása miatt étrendkiegészítőként fogyasztva a betegségmegelőzés és az egészséges táplálkozás eszköztárába tartozik.

Legutóbb palettánkat bio csemegeszőlővel bővítettük. Új telepítésű Néró, Eszter és Palatina fajtájú ültetvényeink 2010- ben fordultak termőre. A pincénk felett álló épületet a jövőben tíz személyes panzióval szeretnénk bővíteni, továbbá szeretnénk a borház körül elterülő egyhektáros birtokon egy autentikus falusi önellátó gazdaságot kialakítani, turisztikai célból, hogy a borturizmust falusi turizmussal tudjuk teljesebbé tenni.