***

Biogazdálkodás

Minden ültetvényünket a biogazdálkodás követelményei szerint műveljük, ennélfogva az összes termékünk bioélelmiszer. Borvidékünk hagyományai a kezdetektől arra sarkalltak minket, hogy a modern vívmányok helyett azokat a természetes anyagokat, kézi módszereket, tradicionális eszközöket alkalmazzuk, amivel a vincellérek a kémia XX. századi forradalma előtt dolgoztak. Természetbarát családként örömmel üdvözöltük a natúrélelmiszerek, környezetvédelem ’90- es években felerősödő divatját, illetve az Európai Unió ezirányú támogató intézkedéseit.

Elhatároztuk, hogy megpróbálkozunk a biogazdálkodással, bár ekkor még hittük is, meg nem is, hogy ez 15 hektáron kivitelezhető: egykori tanulmányaink során ilyesmiről hírből sem hallottunk. Némi kutatómunka, sok gondolkodás, könyvek, cikkek, előadások és tapasztalatcserék után egy 1 ha- os táblán 2008-ban elkezdtük a kísérletet, aminek eredményeként 2001- ben büszkén mutathattuk be a közönségnek remek minőségű bio Cabernet Sauvignonunkat. A sikeren felbátorodva elkezdük átállítani területeink egészét.

A biogazdálkodás a mai napig rengeteg tanulsággal gazdagít minket: ahhoz, hogy sikeresen megműveljük ültetvényeinket, együtt kell működnünk a minket körülvevő ökoszisztémával. Ez csak úgy lehetséges, ha megismerjük és folyamataiba nem hódítóként, riválisként avatkozunk be, inkább együttműködő társként- felhasználva, de nem kihasználva a természetet.

Szerencsére akad szakértő segítség. A bioélelmiszerek előállításának jogszabályok adnak keretet, ellenőrző szervezetünk, a Biokontroll Hungária pontos követelményrendszerrel dolgozik, szigorú ellenőrzésekkel garantálja a fogyasztó felé a termékek tisztaságát. A biológia, kémia kutatói folyamatosan dolgoznak a biogazdák eszköztárának bővítésén. A kutatóintézetek eredményei segítenek megérteni a természet működését, a fajtanemesítők sorra hozzák létre a kimondottan biogazdálkodásra ajánlott, rezisztens zöldség- gyümölcs- és szőlőfajtákat. A régi gazdák, vincellérek hagyományai is támpontot adnak, és a paraszti bölcsességek olykor szintén hasznosnak bizonyulhatnak. Emellett létfontosságú a magunk tapasztalatait felhasználni, a temőhely és korunk egyedi adottságait figyelembe venni.

Minden erőfeszítés ellenére a biogazdálkodás bizony kockázatos. A növényvédelem központi eleme nem a megszokott értelemben vett, kártevők elleni védekezés. Nem az a stratégia, hogy az általunk ideálisnak tartott állapot megzavaróját mérgekkel kiiktatjuk, hogy a szőlő zavartalanul tenyészhessen. Az “ideális” állapot meghatározásárol lemondva a biogazda elfogadja ebben a kérdésben bolygónk álláspontját. A bioszőlőben a fajok összetétele a baktériumflórától a gímszarvasokig pont olyan, mint a szomszédos erdőben, folyóparton, bozótosban. Ahogy ezekben, a szőlőben is egyensúly áll fenn ragadozók és prédáik, egyedszám és táplálék között. Ez kiterjed minden fajra. Mindenkinek elegendő élettér áll rendelkezésére, de senki sem uralkodhat el a másik rovására, hiszen a rendszer elemei egymást szabályozzák. Az egyensúly kivételes esetekben átmenetileg felborulhat, ez sajnos nekünk azt jelenti, hogy az adott évben alig, vagy nem terem szőlőnk… jobbat is el tudunk képzelni ennél.
A biogazdálkodásnak viszont része, hogy elfogadjuk az ember helyét, azt, hogy a sajátunkon kívül más szempontok is vannak, amiknek olykor alá kell rendelnünk a magunkét. A természet megóvása, a fenntarthatóság például egy ilyen. Minden harmadik- negyedik évjárat kimaradhat így, emellett a természetes egyensúly miatt a szőlő sem uralkodhat túlzottan mások fölött: átlagosan 30- 40 hl/ ha a terméshozamunk anélkül, hogy szándékosan korlátoznánk. Olyan is előfordul persze, hogy a mi javunkra billen a mérleg: 2009- ben például a szüret megfelelő minősége érdekében termésritkítást végeztünk- emlékezetes, remek évjárat volt.

A biogazdálkodás nagyon összetett feladat, ami gyakran feltérképezetlen tudományterületekre visz. Sok munka, odafigyelés, türelem és találékonyság kell hozzá, de a tudat, hogy eközben egy olyan gazdálkodási formát folytatunk, ami nem tesz kárt senkiben és semmiben, örömteli és megnyugtató. A természet erőivel való együttműködés, a velük szembeni tiszteletteljes alázat az embert nem kicsinyíti, hanem felemeli.